Chemotherapie kan zorgen voor langdurige neuropathie klachten


Aantal reacties: 8 - Reactie toevoegen - Reacties lezen

TILBURG / EINDHOVEN - Patiënten met dikkedarmkanker kunnen 2 tot 11 jaar na de diagnose nog steeds veel last hebben van neuropathie klachten als gevolg van de behandeling met chemotherapie. Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen. Patiënten met neuropathie klachten hebben een lagere kwaliteit van leven vergeleken met mensen zonder deze klachten. Tot die conclusie komen PROFIEL onderzoeker dr. Floortje Mols (Tilburg University en Integraal Kankercentrum Zuid) en collega's in een recent verschenen artikel in het Journal of Clinical Oncology.

 

ChemotherapiePatiënten die deelnamen aan het onderzoek hadden het meeste last van de volgende neuropathieklachten: erectiestoornissen (42 procent), gehoorproblemen (11 procent), problemen met het openen van een pot of fles door krachteloosheid in de handen (11 procent), tintelende tenen of voeten (10 procent) en problemen met traplopen of opstaan uit een stoel door zwakte in de benen (9 procent).

 

Slechtere kwaliteit van leven
Verder hadden patiënten die behandeld waren met het middel oxaliplatin vaker last van tintelende, gevoelloze en stekende of brandende pijn in de tenen en voeten vergeleken met patiënten die nooit chemotherapie hadden gehad. Ze hadden ook vaker tintelende tenen en voeten in vergelijking met patiënten die behandeld waren met een andere vorm van chemotherapie dan met het middel oxaliplatin.

 

Patiënten die veel neuropathieklachten hadden, hadden een slechtere kwaliteit van leven dan mensen die minder of geen neuropathieklachten hadden. Omdat deze klachten moeilijk te behandelen zijn, zou toekomstig onderzoek zich moeten richten op het voorkomen en behandelen van deze klachten.

 

Opzet studie
Mols en collega´s onderzocht de neuropathieklachten en de kwaliteit van leven bij patiënten die tussen 2000 en 2009 de diagnose dikkedarmkanker kregen. Allen kregen een vragenlijst toegestuurd. Van de benaderde groep vulden in totaal 1.648 mensen (83 procent) de vragenlijst in. Deze studie maakt deel uit van een grote studie naar kwaliteit van leven en klachten bij patiënten met dikkedarmkanker.

 

Publicatie
Naast de publicatie in het toonaangevende Journal of Clinical Oncology zijn de resultaten van deze studie ook gepresenteerd in februari 2013 tijdens het congres van de American PsychoOncology Society (APOS) in Huntington Beach (Californië). Verder verzorgt Floortje Mols in juni 2013 een presentatie tijdens het International Symposium on Supportive Care In Cancer (MASCC) in Berlijn.

 Vorige pagina - Naar overzicht nieuws

Reacties:


Reactie toevoegen

m van ginneken zegt:

12-07-2017 15:11
Zo herkenbaar wat ik hier lees, pijn in handen en voeten na chemo voor dikke darm kanker, dus toch maar eens naar de huisarts.

R.Pijnenburg zegt:

08-03-2017 02:55
Nu anderhalf jaar na chemo ivm dikke darmkanker ( 2015 ) nog steeds een doof gevoel in mijn tenen en vaak pijnlijke bovenbenen die ook vaak heel koud aanvoelen.Grote afstanden lopen is heel vermoeiend. Daarnaast krachtsverlies in mijn benen waardoor traplopen moeilijker is dan voorheen.

J.M. Zwemer zegt:

04-10-2015 15:49
ik heb sinds januarie 2015 heel veel pijn en last van neurophathie zowel de handen en de voeten wat voor mij lopen bijna niet mogelijk maakt, heb al een rostoel om me zelf over wat grotere afstanden te plaatsen. Voor de chemo liep ik ahw als een haas nooit geen belemmering.

C. Jonker-Jumelet zegt:

01-02-2015 16:39
Heb last van tintelingen bij kou en vorst.

Carla Hoppenbrouwers zegt:

29-01-2014 12:36
Ik lees dat er veel mensen last van neuropathie zijn na gebruik van oxiplatin.Dit is bij mij ook het geval en ben al bij de pijnbestijding geweest,medicijnen en een behandeling, maar niets helpt en de pijn wordt alleen maar erger waardoor ik steeds meer moeite heb met lopen. Weet iemand mij daar een antwoord op of er nog meer aan te doen is?

Franny Boer zegt:

18-09-2013 15:10
ik heb inderdaad ook na mijn behandeling voor dikkedarmkanker in 2006 met oxiplatin nog steeds last van mijn vingertoppen en een brandend/pijnlijk gevoel onder mijn voeten.

ian edwards zegt:

16-08-2013 11:59
Ik heb sinds mijn behandeling in 2009 last van aanhoudende vermoeidheid en spierpijn in mijn benen,ik vraag mij af of dit ook hier mee te maken kan hebben

E.C. Gijsbers-van Riel zegt:

22-06-2013 14:15
niet alleen bij dikke darmkanker maar ook na chemo bij non hodgkin kun je neuropathie aan handen en voeten overhouden ik heb altijd de rollator nodig omdat mijn voeten niet zijn te vertrouwen mede daardoor heb ik onlangs mijn heup gebroken.


Reactie toevoegen:


bot

Uw naam: (verplicht)

Uw e-mailadres:

Uw bericht: (verplicht)