Diabetes beĆÆnvloedt kwaliteit van leven prostaatkankerpatiĆ«nt


Aantal reacties: 2 - Reactie toevoegen - Reacties lezen

EINDHOVEN, 30 november 2011 - (Ex-)prostaatkankerpatiënten met en zonder diabetes mellitus hebben een even goede kwaliteit van leven in vergelijking tot mannen van dezelfde leeftijd zonder prostaatkanker. Ze voelen zich wel minder vitaal en minder gezond. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en Tilburg University (TiU).

 

Het doel van deze studie was het vergelijken van kwaliteit van leven tussen een groep (ex-)prostaatkankerpatiënten met en zonder diabetes mellitus en een Nederlandse normpopulatie.

 

DiabetesPatiënten
Met behulp van de kankerregistratie werden alle patiënten geselecteerd die tussen 1994 en 1998 (5-10 jaar na diagnose) gediagnosticeerd waren met prostaatkanker in de regio van het IKZ. In totaal ontvingen 964 patiënten een vragenlijst via hun behandelend specialist; 780 (81%) patiënten namen deel. Na het uitsluiten van mannen met ziekteprogressie bleven er 525 prostaatkankerpatiënten over zonder diabetes en 65 met diabetes. Bij het invullen van de vragenlijst waren de mannen gemiddeld 75 jaar oud.

 

Gezondheidsproblemen
(Ex-)prostaatkankerpatiënten met diabetes mellitus beoordeelden hun gezondheid over het algemeen slechter in vergelijking met (ex-)prostaatkankerpatiënten zonder diabetes mellitus en mannen van dezelfde leeftijd zonder prostaatkanker. Prostaatkankerpatiënten met diabetes voelden zich ook minder vitaal dan mannen van dezelfde leeftijd zonder prostaatkanker. Er waren geen verschillen in plasklachten, darmklachten en erectieproblemen tussen de (ex-)prostaatkankerpatiënten met en zonder diabetes.Vorige pagina - Naar overzicht nieuws

Reacties:


Reactie toevoegen

M.A. Bel zegt:

28-01-2013 17:15
Prachtig onderzoek met duidelijke uitkomst. Ik heb echter een andere vraag die zijdelings wellicht aan de orde is gekomen en misschien beantwoord kan worden. Hoe (frequentie en door wie: arts/patient/diabetesverpleegkundige)) werden de suikerspiegels gecontroleerd en waren de suikerspiegels beheersbaar tijdens de behandeling bij prostaatkanker? Hoe reageerden patienten met diabetes 2 op medicatie als prednison, hormonale therapie, chemotherapie en bestraling?

Met vriendelijke groeten,

M.A. Bel

jan de bruijni zegt:

20-02-2012 11:22
dit is een zeer goede zaak, en ik wil verder meewerken aan het onderzoek,
is toch belangrijk.


Reactie toevoegen:


bot

Uw naam: (verplicht)

Uw e-mailadres:

Uw bericht: (verplicht)