Eventueel achterblijven van rest tumor na chirurgisch verwijderen van de prostaat heeft weinig invloed op kwaliteit van leven


Aantal reacties: 9 - Reactie toevoegen - Reacties lezen

EINDHOVEN / BREDA / TILBURG - Eventueel achterblijven van een restant van de tumor na het chirurgisch verwijderen van de prostaat heeft nauwelijks tot geen invloed op de kwaliteit van leven van mannen. Er waren alleen verschillen in hormonale klachten en ziekte-ervaring. Die conclusie trekken Anke Richters (IKNL) en collega's naar aanleiding van een studie naar de kwaliteit van leven van patiënten na chirurgisch verwijderen van de prostaat in zeven ziekenhuizen in de voormalige IKZ-regio.

Prostaatkanker

 

Wanneer een man de diagnose prostaatkanker krijgt, wordt er vaak gekozen om een prostaat operatief te verwijderen. Echter, het verwijderen van de prostaat is een lastige operatie omdat er weinig ruimte is om te opereren. Er bestaat veel kans op beschadigingen, waardoor een patiënt bijvoorbeeld incontinent of impotent wordt. Een chirurg zal altijd heel voorzichtig zijn met de grootte van het gebied dat weggehaald wordt. Hierdoor is het voor een chirurg lastig om zeker te weten dat de volledige tumor weggehaald is. Regelmatig blijkt na een operatie dat de snijvlakken niet tumorvrij waren. Dit houdt in dat niet alles is weggehaald. Deze uitkomst kan uiteraard veel onrust veroorzaken bij patiënten. Vaak moet er bij deze patiënten nog een aanvullende behandeling plaatsvinden.

 

Het doel van de studie was om te kijken of het eventueel achterblijven van een restant van de tumor invloed had op de kwaliteit van leven en ziekte ervaring bij patiënten met prostaatkanker na het chirurgisch verwijderen van de prostaat. Alle patiënten die tussen 2006 en 2009 de diagnose prostaatkanker hadden gehad en die verwijdering van de prostaat ondergingen in een van de zeven deelnemende ziekenhuizen in de voormalige IKZ-regio (tegenwoordig IKNL Eindhoven), kregen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. In totaal ging het om 197 patiënten. De tijd na de operatie varieerde van ruim 1 jaar tot ruim 6 jaar. Zowel mensen met positieve snijvlakken als negatieve snijvlakken waren evenredig verdeeld over de tijd na operatie. Oftewel, het was niet zo dat mensen met negatieve snijvlakken al meer of eerder overleden waren.

 

Klinisch en vragenlijsten 

De klinische gegevens van de patiënten werden gecombineerd met reacties op de vragenlijsten

Ongeveer 84 procent van de mensen die een vragenlijst hadden gekregen hebben hierop gereageerd. Ongeveer 60% (2 van de 3 mannen) had geen schoon snijvlak na operatie, en dus was er een restant van de tumor achter gebleven.

Patiënten die een restant van de tumor na verwijdering van de prostaat hadden, scoorden meestal beter op het kwaliteit van leven gebied dan patiënten die geen tumor resten na verwijdering van de prostaat hadden. Dit was verrassend, aangezien de verwachting was dat ze juist slechter zouden scoren. De verschillen waren echter niet groot, en dus nog niet wetenschappelijk bewezen. De reden waardoor patiënten met resttumor zich beter voelen, zou kunnen zijn omdat de operatie zie minimaal mogelijk is geweest, waardoor ze bepaalde klachten niet hebben, die andere patiënten wel hebben, omdat zij een grotere operatie gehad hebben.


Hormonale klachten en ziekte ervaring

Alleen verschillen op het gebied van hormonale klachten en begrip over de ziekte waren groot. In het laatste geval hadden patiënten met positieve snijvlakken het gevoel dat ze meer controle hadden over hun ziekte. Dit komt waarschijnlijk door het meer intensieve behandeltraject.Vorige pagina - Naar overzicht nieuws

Reacties:


Reactie toevoegen

Theo Smit zegt:

14-11-2018 11:34
Goedemorgen. Bij mij is in febr jl prostaatverwijderd met DV-robot. Snijrand van 12 mm niet schoon. Locatie snijrand dicht tegen endeldarma aan. Gleason 7. Was 6 bij eerder genomen biopten. Nu elke 6 weken psa-meting. 1e keer 0.1, daarna 4 keer 0.2. Met uroloog afgesproken dat zodra psa gaat stijgen radiotherapie zal gaan volgen.
Zou stereotactische bestraling bij mij kunnen? Of eerder ‘gewone’ bestraling.
Zijn er nog andere mogelijkheden?
Bij mij waarschijnlijk grote kans dat endeldarm beschadigd wordt door de bestraling, met alle nare gevolgen vandoen.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Met vr groet,
Theo Smit (65 jaar en 9 maanden).

Nicole Horevoorts zegt:

01-04-2015 08:33
Beste Jacques,

Er was inderdaad een stukje tekst weggevallen. Het moet zijn: scoorden meestal beter op het kwaliteit van leven gebied.
De uitkomst op het gebied van ziekte ervaring wordt vervolgens in de laatste alinea behandeld.
Bedankt voor het kritisch meekijken!

Met vriendelijke groet,

Nicole Horevoorts
PROFIEL studie

Jacques Magnee zegt:

31-03-2015 18:01
Het doel van de studie was om te kijken of het eventueel achterblijven van een restant van de tumor invloed had op de kwaliteit van leven en ziekte ervaring bij patiënten met prostaatkanker na het chirurgisch verwijderen van de prostaat. Twee doelen dus: op het gebied van kwaliteit van leven èn ziekte ervarin(en).
In het antwoord staat nu alleen "scoorden meestal beter op het gebied dan patiënten" Er is wellicht een belangrijk stukje tekst weggevallen.

Nicole Horevoorts zegt:

31-03-2015 16:53
Beste Jan,

Ik hoor graag welke onderzoekresultaten je graag zou willen zien.

Met vriendelijke groet,

Nicole Horevoorts
PROFIEL studie

Nicole Horevoorts zegt:

31-03-2015 16:52
Beste Jacques en Gerard,

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb het nieuwsbericht aangepast, zodat de vragen en opmerkingen die jullie hebben, beter beantwoord worden. Hopelijk is het nu duidelijker wat de resultaten van het onderzoek zijn, en hoe het onderzoek is uitgevoerd.

Met vriendelijke groet,

Nicole Horevoorts
PROFIEL studie

Jan Smetsers zegt:

25-03-2015 17:59
Zou graag de uitslag van de onderzoeksresultaten horen.

Rinus van Riel zegt:

20-03-2015 12:29
Ik heb nog geen behandeling gehad,daar wacht ik nog op

gerard cox zegt:

05-02-2015 20:23
Ik ben het helemaal met Jacques eens. het gaat er zeker niet alleen om hoe je je voeld na een paar jaar maar na tien of twintig jaar.Het lijkt een zeer smal onderzoek.

Jacques Magnee zegt:

27-01-2015 21:59
Ik begrijp het onderzoek niet. Achterblijven van tumor kan betekenen een kans op uitzaaiing. Mensen waarbij dit is gebeurd leven waarschijnlijk niet meer dus die kunt u niet interviewen. Hoe sterk is dan het onderzoek?


Reactie toevoegen:


bot

Uw naam: (verplicht)

Uw e-mailadres:

Uw bericht: (verplicht)