Kanker leidt tot veranderingen in werksituatie (ex-)patiënt

EINDHOVEN – Mensen die kanker hebben (gehad), kunnen daar problemen van ondervinden tijdens hun werk. Deze veranderingen hangen samen met verminderd fysiek functioneren. Voorspellende factoren zijn opleidingsniveau, leeftijd, comorbiditeit (het hebben van andere aandoeningen, naast de betreffende kanker), chemotherapie en ziekteprogressie. Dat stelt Floortje Mols, onderzoeker bij het Integraal Kankercentrum Zuid en de universiteit van Tilburg, op basis van een uitgebreide studie.De studie had als doel veranderingen in de werksituatie onder lange termijn overlevenden van kanker in kaart te brengen. Bovendien werd onderzocht welke factoren deze problemen konden voorspellen.Voor het onderzoek werden patiënten geselecteerd in het zuiden van Nederland die tussen 1989 en 1998 de diagnose baarmoederkanker, prostaatkanker, Hodgkin lymfoom of non-Hodgkin’s lymfoom kregen. In totaal ontvingen 1.893 patiënten een vragenlijst via hun behandelend specialist; 1511 (80%) patiënten besloten deel te nemen aan deze studie.

Na het uitsluiten van mensen die geen werk hadden vóór diagnose bleven er 403 (ex-)kankerpatiënten over; 197 (49 procent) patiënten hadden geen veranderingen ervaren in hun werksituatie na de diagnose kanker, 69 (17 procent) mensen waren minder uren gaan werken, en 137 (34 procent) mensen waren gestopt met werken of met pensioen gegaan.

Uit de resultaten blijkt dat een gemiddeld opleidingsniveau het risico op veranderingen in de werksituatie vermindert. Een hogere leeftijd, het hebben van meer dan één bijkomende ziekte (comorbiditeit), behandeling met chemotherapie en ziekteprogressie zijn onafhankelijke voorspellers die kunnen leiden tot veranderingen in de werksituatie na kanker. Het ervaren van veranderingen in werksituatie was geassocieerd met een slechter lichamelijk functioneren en met een hoger sociaal welzijn.

(Ex-)kankerpatiënten ervaren dus veranderingen in werksituatie na diagnose en behandeling. Deze studie onderstreept daarmee het belang van revalidatieprogramma’s in het verbeteren van de terugkeer naar werk na de diagnose en behandeling van kanker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *