Kwaliteit van leven bij patiënten met progressie

EINDHOVEN – Patiënten die kanker overleefd hebben, maar bij wie de ziekte terugkomt, hebben een slechtere kwaliteit van leven en gezondheidsstatus dan kankerpatiënten die ziektevrij blijven. Na verloop van tijd rapporteren patiënten bij wie de kanker is teruggekeerd, wel weer een betere gezondheidsstatus en kwaliteit van leven, vergeleken met direct na de diagnose. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg.

Met behulp van gegevens van de kankerregistratie uit de IKZ-regio werden alle patiënten geselecteerd die tussen 1989 en 1998 de diagnose Hodgkin lymfoom of non-Hodgkin lymfoom (vormen van lymfeklierkanker) kregen en patiënten die tussen 1994 en 1998 de diagnose prostaatkanker of baarmoederkanker kregen. Deze patiënten kregen een vragenlijst over gezondheidsstatus en kwaliteit van leven.

Progressie
Verder is gecontroleerd of er sprake was van klinische progressie (terugkeer/verergering van kanker en/of uitzaaiingen) bij deze (ex-)kankerpatiënten. Dit resulteerde in een groep 232 patiënten met klinische progressie. Deze patiënten werden vergeleken met 232 patiënten die ziektevrij waren gebleven na de initiële diagnose en behandeling. Beide groepen hadden vergelijkbare demografische (zoals leeftijd en geslacht) en klinische kenmerken (zoals tumorsoort en soort behandeling). De gezondheidsstatus en kwaliteit van leven van deze 2 groepen werd met elkaar vergeleken. Bovendien werden deze 2 groepen vergeleken met een normgroep uit de Nederlandse populatie van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht.

Verschil kwaliteit van leven
Vergeleken met mensen met klinische progressie, rapporteerden de mensen zonder progressie een betere kwaliteit van leven en gezondheidsstatus. Patiënten die de klinische progressie met 5 jaar of langer overleefd hebben, geven aan een betere kwaliteit van leven te hebben dan patiënten waarbij de klinische progressie minder dan 5 jaar geleden heeft plaats gevonden. Dit geeft aan dat de kwaliteit van leven na verloop van tijd dus verbetert. Het is echter nog altijd een lagere kwaliteit van leven dan bij een vergelijkbare groep mensen zonder kanker. Patiënten die ziektevrij zijn gebleven na de eerste diagnose en behandeling, rapporteren een betere of vergelijkbare kwaliteit van leven, vergeleken met een vergelijkbare groep mensen zonder kanker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *