Presentaties Profiel tijdens Cancer Survivorship Research Conference in VS

WASHINGTON – Dr. Floortje Mols en Drs. Kim Nicolaije, twee onderzoekers van Profiel, hebben afgelopen week een presentatie gegeven over de resultaten van hun onderzoek tijdens de ‘6th Biennial Cancer Survivorship Research Conference’ in Washington. Bovendien hebben Simone Oerlemans, Nicole Ezendam, Pauline Vissers en Marjan Traa, onderzoekers van Profiel, het IKZ en Tilburg University, hun posters gepresenteerd. Met een poster presentatie kunnen onderzoekers in een oogopslag laten zien waar ze mee bezig zijn. Het thema van dit congres was ‘Cancer Survivorship Research: Translating Science to Care’.

Nazorgplannen bij baarmoeder- en eierstokkanker
Cancer Survivorship Research Conference 2012Tijdens een zeer druk bezochte sessie op donderdag 14 juni vertelde Kim Nicolaije over de eerste uitkomsten van de ROGY Care trial. Het doel van dit onderzoek is om de invloed van een automatisch gegenereerd, persoonlijk zorgplan voor kankerpatiënten te evalueren in de dagelijkse praktijk. Aan dit onderzoek werken 12 ziekenhuizen in Brabant en Limburg mee.

Alle nieuw gediagnosticeerde vrouwen met baarmoeder- of eierstokkanker in de 12 ziekenhuizen kregen een uitnodiging om vragenlijsten in te vullen over onder andere hun tevredenheid over de informatievoorziening en tevredenheid met zorg en kwaliteit van leven. Het onderzoek is gestart in april 2011. De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting meer duidelijk maken over de invloed van zorgplannen patiënten. Daarnaast kan het onderzoek bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg voor deze kankerpatiënten.

Depressie en overlijden
Dr. Floortje Mols presenteerde vrijdag 15 juni de resultaten van een onderzoek over depressie en overleving van kanker. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 3.080 patiënten die tussen 1998 en 2008 de diagnose dikkedarmkanker, baarmoederkanker, Hodgkin, non-Hodgkin of multipel myeloom kregen. Deze mensen vulden in 2008 of 2009 een vragenlijst in over depressie. Vervolgens ging Mols na wie van deze patiënten op 1 maart 2011 nog in leven was.

De resultaten van deze studie laten zien dat patiënten met depressieve symptomen een bijna twee keer zo groot risico hebben om te overlijden in vergelijking met patiënten zonder depressieve symptomen. De presentatie van Floortje Mols werd goed ontvangen. Een artikel op basis van deze presentatie is inmiddels ingediend bij een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

Posters
Naast deze twee podiumpresentaties werden de resultaten van een groot aantal studies van Porfiel, het IKZ en Tilburg University gepresenteerd tijdens de drukbezochte postersessies. In totaal waren de onderzoekers vertegenwoordigd met 7 posters, waarop zij hun onderzoeken konden presenteren. Een veelgehoorde reactie van Amerikaanse collega-onderzoekers was dat ze onder de indruk waren van de verschillende onderzoeken, en dat ze vonden dat de onderzoeksgroep de juiste vragen stelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *