Chemotherapie kan zorgen voor langdurige neuropathie klachten

TILBURG / EINDHOVEN – Patiënten met dikkedarmkanker kunnen 2 tot 11 jaar na de diagnose nog steeds veel last hebben van neuropathie klachten als gevolg van de behandeling met chemotherapie. Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen. Patiënten met neuropathie klachten hebben een lagere kwaliteit van leven vergeleken met mensen zonder deze klachten. Tot die conclusie komen PROFIEL onderzoeker dr. Floortje Mols (Tilburg University en Integraal Kankercentrum Zuid) en collega’s in een recent verschenen artikel in het Journal of Clinical Oncology.

ChemotherapiePatiënten die deelnamen aan het onderzoek hadden het meeste last van de volgende neuropathieklachten: erectiestoornissen (42 procent), gehoorproblemen (11 procent), problemen met het openen van een pot of fles door krachteloosheid in de handen (11 procent), tintelende tenen of voeten (10 procent) en problemen met traplopen of opstaan uit een stoel door zwakte in de benen (9 procent).

Slechtere kwaliteit van leven
Verder hadden patiënten die behandeld waren met het middel oxaliplatin vaker last van tintelende, gevoelloze en stekende of brandende pijn in de tenen en voeten vergeleken met patiënten die nooit chemotherapie hadden gehad. Ze hadden ook vaker tintelende tenen en voeten in vergelijking met patiënten die behandeld waren met een andere vorm van chemotherapie dan met het middel oxaliplatin.

Patiënten die veel neuropathieklachten hadden, hadden een slechtere kwaliteit van leven dan mensen die minder of geen neuropathieklachten hadden. Omdat deze klachten moeilijk te behandelen zijn, zou toekomstig onderzoek zich moeten richten op het voorkomen en behandelen van deze klachten.

Opzet studie
Mols en collega´s onderzocht de neuropathieklachten en de kwaliteit van leven bij patiënten die tussen 2000 en 2009 de diagnose dikkedarmkanker kregen. Allen kregen een vragenlijst toegestuurd. Van de benaderde groep vulden in totaal 1.648 mensen (83 procent) de vragenlijst in. Deze studie maakt deel uit van een grote studie naar kwaliteit van leven en klachten bij patiënten met dikkedarmkanker.

Publicatie
Naast de publicatie in het toonaangevende Journal of Clinical Oncology zijn de resultaten van deze studie ook gepresenteerd in februari 2013 tijdens het congres van de American PsychoOncology Society (APOS) in Huntington Beach (Californië). Verder verzorgt Floortje Mols in juni 2013 een presentatie tijdens het International Symposium on Supportive Care In Cancer (MASCC) in Berlijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *