PROFIEL onderzoek vertaald naar toepasbare zorg

EINDHOVEN / TILBURG – De uitkomsten van de verschillende onderzoeken die door PROFIEL studie  gedaan worden, worden altijd gedeeld met specialisten en worden gepubliceerd in vakbladen op medisch gebied. Het doel hiervan is om de (na)zorg voor patiënten te verbeteren. Maar niet alleen medisch specialisten kunnen zorg verbeteren. Dit bewees Renee Scheepers.

Renee Scheepers is ontwerpster. In 2013 zag ze de resultaten van onderzoek naar informatievoorziening van PROFIEL, uitgevoerd door PROFIEL onderzoeker Olga Husson (klik hier). Uit dit onderzoek bleek dat veel patiënten niet tevreden zijn met de informatie die zij tijdens en na de behandeling krijgen. Renee besloot actie te ondernemen. Ze kwam in contact met Tom Rozema van het Verbeeten Instituut en vroeg hem of ze het bestralingstraject bij het instituut in kaart mocht brengen. Het gevolg hiervan is De Wijzer. Dit roze boekje beschrijft door middel van vooral illustraties het proces van binnenkomst in het Verbeeten Instituut tot aan de nacontroles.

Om te bepalen hoe de inhoud moest worden, praatte Renee met patiënten, artsen, laboranten, vrienden en familie: “Ik wilde de ervaringen van patiënten meenemen in het boekje, naast de feitelijke informatie. Het boekje geeft antwoord op de eerste vragen van patiënten”.

Ze koos voor vooral illustraties in plaats van tekst, omdat mensen informatie uit illustraties beter opnemen dan tekst, maar ook omdat je in een illustratie veel gevoel kwijt kunt. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Renee: “Wat ik hoop te bereiken is om overzicht te creëren voor patiënten, en rust. Zodat patiënten zich voor kunnen bereiden op hun bestraling. Maar ook om familieleden te kunnen laten zien wat ze staat te gebeuren”. In het boekje is bijvoorbeeld te zien hoe een bestraling werkt, uitgelegd door een combinatie van illustraties en tekst.

Bestralingsapparaat Overzicht boekje

BestralingClose up boekje

We vinden het geweldig wat Renee in samenwerking met het Verbeeten Instituut heeft gerealiseerd en we hopen dat dit ook in andere medische centra een vervolg zal krijgen (Renee is momenteel in gesprek met het Leids Universitair Medisch Centrum). Fijn om te zien dat uitkomsten van ons onderzoek daadwerkelijk leiden tot verbetering in de zorg.

N.B. Ook in het Brabants Dagblad is aandacht besteed aan dit mooie initiatief.

Artikel Brabants Dagblad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *