Onderzoeken 2015 – Dieetveranderingen, supplementengebruik en motieven voor deze dieetgewoonten van dikkedarmkanker patënten

Wat hield het onderzoek in?
Het doel van dit onderzoek was om de dieetveranderingen na diagnose en gebruik van supplementen in kaart te brengen. Ook de onderliggende redenen voor deze leefstijlgewoonten werden onderzocht.

Van de patiënten met dikkedarmkanker veranderde 36% hun dieet en gebruikte 32% supplementen. De reden om het dieet te veranderen was meestal om het terugkeren van de kanker te voorkomen (44%). Redenen om supplementen te gebruiken waren de gezondheid verbeteren en ziekte in het algemeen voorkomen (38%). Patiënten die hun dieet veranderden waren vaker mensen die dieetadvies kregen, niet rookten, onder de 65 jaar waren en geen stoma hadden. Patiënten die supplementen gebruikten waren vaker vrouw, hadden meerdere aandoeningen en hadden geen overgewicht.

Onderzoek doen naar deze motieven om dieetgedrag te veranderen is bedoeld om leefstijlbegeleiding beter af te stemmen op de patiënt.

Wie deed er mee?
Patiënten gediagnosticeerd met dikkedarm kanker tussen 2000 en 2009

Wanneer is het onderzoek gestart?
2010