Onderzoeken 2019 – Financiële zorgen na kanker

Wat hield het onderzoek in?
Soms heeft kanker ook financiële gevolgen (gevolgen die te maken hebben met geld), bijvoorbeeld door het verlies van werk of hoge medische kosten. Patiënten kunnen zich veel zorgen maken hierover. Dit kan leiden tot stress, angst, depressie, en verminderde kwaliteit van leven. In deze studie onderzochten we de financiële zorgen bij kankerpatiënten.

Tweeëntwintig procent van de patiënten had financiële problemen als gevolg van de kanker. Na de behandeling van kanker had de helft van de patiënten (nog) een betaalde baan. Eén derde van de patiënten moest zijn/haar werkzaamheden of aantal gewerkte uren aanpassen om het werk vol te houden. Patiënten zonder baan hadden vaker financiële zorgen dan patiënten met een baan. Ook kwamen financiële zorgen vaker voor bij mannelijke patiënten, jongere patiënten, ongetrouwde patiënten, en patiënten met een lager opleidingsniveau. Een verklaring hiervoor is dat jongere en lager opgeleide patiënten minder vaak een reserve hebben (bijvoorbeeld in de vorm van spaargeld).

Wie deed er mee?
Bijna 3000 patiënten met verschillende soorten kanker. Zij kregen tussen 2004 en 2015 de diagnose kanker en werden voor eerder onderzoek al gevolg door PROFIEL.

Wanneer is het onderzoek gestart?
2004