Onderzoeken 2019 – Kwaliteit van leven op lange termijn eierstokkanker patiënten jonger en ouder dan 70 jaar oud

Wat hield het onderzoek in?
Het doel van het onderzoek was het meten van kwaliteit van leven op de langere termijn bij patiënten met eierstokkanker jonger en ouder dan 70 jaar oud. De conclusie van het onderzoek is dat patiënten met eierstokkanker jonger dan 70 een slechtere kwaliteit van leven hebben dan vrouwen uit de algemene bevolking van dezelfde leeftijd. Dit betreft dan vooral het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ook patiënten met eierstokkanker ouder dan 70 hadden een slechtere kwaliteit van leven dan vrouwen uit de algemene bevolking van dezelfde leeftijd. Hier ging het om meerdere vormen van functioneren. Naast lichamelijk en geestelijk functioneren, was namelijk ook het sociaal functioneren en het functioneren binnen hun rol in hun gezin of werk aangetast.

Vergeleken met patiënten met eierstokkanker jonger dan 70, hadden patiënten ouder dan 70 een slechter lichamelijk functioneren. Ook functioneren zij minder goed binnen hun rol in hun gezin of sociale bezigheden.

Wie deed er mee?
Patiënten met eierstokkanker, die tussen 2000 en 2010 hun diagnose kregen. Dit waren bijna 350 vrouwen. Uiteindelijk vulden 191 patiënten de vragenlijst in en stuurden hun antwoorden retour.

Wanneer is het onderzoek gestart?
2012