Onderzoeken 2019 – Non-melanoma huidkanker

Wat hield het onderzoek in?
Het doel was om de kwaliteit van leven van patiënten met non-melanoma huidkanker te meten en te vergelijken met mensen die geen kanker hebben. Non-melanoma huidkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Het soort behandeling heeft mogelijk invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Het tweede doel was daarom om de kwaliteit van leven, tevredenheid met de geleverde zorg, en cosmetisch resultaat (hoe de huid of het lichaam er na de behandeling uit ziet) te onderzoeken voor verschillende soorten behandelingen van non-melanoma huidkanker. Dit waren de standaard operatie, radiotherapie, en de zogenaamde ‘Moh’s’ operatie.

Opvallend genoeg hadden patiënten met non-melanoma huidkanker een betere kwaliteit van leven dan mensen zonder kanker die ongeveer even oud zijn en hetzelfde geslacht hebben. Waarschijnlijk hebben patiënten na de diagnose en behandeling een andere kijk op het leven, waardoor zij hun kwaliteit van leven anders beoordelen dan voordat zij kanker kregen. Er was geen verschil tussen de verschillende behandelingen voor de kwaliteit van leven en het functioneren van patiënten. Na radiotherapie waren patiënten wel meer tevreden met het cosmetisch resultaat dan na een operatie.

Wie deed er mee?
Ongeveer 350 patiënten met non-melanoma huidkanker kregen een vragenlijst, 215 patiënten (62%) stuurden een volledig ingevulde vragenlijst retour.

Wanneer is het onderzoek gestart?
2016