Onderzoeken 2019 – Veel patiënten met eierstokkanker ervaren buikklachten na hun behandeling

Wat hield het onderzoek in?
Na de behandeling van eierstokkanker kunnen patiënten last hebben van buikklachten. Buikklachten kunnen een aanwijzing zijn voor de terugkeer van eierstokkanker. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke patiënten met eierstokkanker buikpijn ervaren, en bij wie dat een aanwijzing is voor de terugkeer van kanker. In totaal had 25% van de patiënten veel last van buikklachten. Patiënten met terugkerende ziekte hadden vaker veel last hadden van buikklachten (namelijk 43%). Toch waren er ook patiënten die wel veel buikklachten hadden, maar geen terugkerende ziekte (namelijk 20%).

Buikklachten hadden een negatief effect op de kwaliteit van leven en het functioneren van patiënten. Ook hadden patiënten met buikklachten een hoger risico op het hebben van andere klachten. Tot slot hadden zij vaker ‘distress’, dit is een verzamelterm voor angsten en zorgen. De kwaliteit van leven van patiënten met terugkerende ziekte was het laagst, ongeacht of zij buikklachten hadden.

Wie deed er mee?
Vrouwen die tussen 2000 en 2010 de diagnose eierstokkanker kregen. Dit betrof 348 patiënten. Van alle patiënten reageerden er 191 (55%). Van 131 patiënten werd nagegaan of bij hen de eierstokkanker was teruggekeerd. Hun antwoorden werden geanalyseerd en meegenomen in dit onderzoek.

Wanneer is het onderzoek gestart?
2012