Patiënten met folliculair lymfoom: meer aandacht voor kwaliteit van leven nodig

EINDHOVEN – Patiënten met folliculair lymfoom (een vorm van lymfeklierkanker)  die immunotherapie en chemotherapie (immunochemotherapie) hebben ondergaan, hebben gemiddeld genomen een slechtere kwaliteit van leven in vergelijking met mensen zonder kanker. PROFIEL onderzoeker Simone Oerlemans en collega’s stellen dat er meer aandacht moet komen voor frequent optredende symptomen onder deze groep patiënten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

ChemoEr zijn steeds meer langerlevende patiënten met folliculair lymfoom die ernstige bijwerkingen hebben als gevolg van de behandeling. Dit was aanleiding voor Simone Oerlemans en collega’s om de kwaliteit van leven te bestuderen en de aanwezigheid van behandelingsgerelateerde klachten in patiënten na verschillende behandelingen. Daarnaast vergeleek ze dit met de kwaliteit van leven bij mensen zonder kanker.

 

Patiënten

Voor de studie werden patiënten geselecteerd die 2004 en 2010 de diagnose folliculair lymfoom kregen. Deze patiënten werden uitgenodigd om twee keer een vragenlijst in te vullen met steeds een jaar er tussen. Dezelfde vragenlijst werd aangeboden aan een mensen die geen kanker hadden en die qua leeftijd en geslacht overeenkwamen. Daarnaast werden gedetailleerde gegevens verzameld over de behandeling.

Van de 181 patiënten die een uitnodiging kregen, reageerden 148 personen (82 procent). Patiënten die immunochemotherapie ondergingen, gaven aan meer last van vermoeidheid te hebben dan patiënten die radiotherapie kregen. Er werden geen ander verschillen gevonden op het gebied van kwaliteit van leven tussen de patiënten die verschillende behandelingen hadden gehad.

Slechtere kwaliteit van leven

De gemiddelde kwaliteit van leven was slechter voor patiënten met folliculair lymfoom die  immunochemotherapie hadden gekregen in vergelijking met de mensen die geen kanker hadden. Een kwart tot 50 procent van de patiënten meldde voortdurend te worden afgeremd, voelde zich lusteloos of maakte zich voortdurend zorgen over de toekomstige gezondheid en was beperkt in sociale activiteiten. Hierdoor hadden patiënten met deze symptomen en zorgen een slechtere kwaliteit van leven.

Simone Oerlemans en collega-onderzoekers geven aan dat er meer aandacht moet zijn voor de frequent voorkomende symptomen bij patiënten met folliculair lymfoom tijdens en na de behandeling. Meer aandacht voor deze aspecten kan helpen om blijvende, negatieve invloed op de kwaliteit van leven van deze patiënten te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *