Niet goed kunnen eten door kanker; wat doet dat met de patiënt en de naasten?

Patiënten met kanker kunnen vaak niet goed eten. Zowel patiënten als de naasten van de patiënt maken zich vaak zorgen. Ook kunnen zij schrikken van het ongewenst gewichtsverlies. Voor partner, kinderen of anderen in de omgeving is het moeilijk om te zien dat de patiënt steeds meer afvalt. Als een patiënt niet of nauwelijks meer kan eten verdwijnt ook vaak het plezier in eten. Ook kan het zijn dat de patiënt niet meer samen met anderen wil eten. De naasten die vaak goed voor de patiënt willen zorgen, doen erg hun best om iets lekkers voor de patiënt klaar te maken. Als het de patiënt dan niet lukt dit op te eten kan dit leiden tot strijd of ruzie over het eten. En zelfs tot gevoelens van frustratie en wanhoop.

Patiënten en naasten vinden dat zorgverleners soms weinig aandacht hebben voor deze problemen. Ze voelen zich vaak slecht geïnformeerd en niet goed voorbereid op de situatie. Zorgverleners geven aan het onderwerp te vermijden, omdat ze er geen goede oplossing voor hebben.

Helaas is er weinig bekend over de emotionele en sociale gevolgen van het moeilijker kunnen eten door patiënten met kanker. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft in november bekend gemaakt subsidie beschikbaar te stellen aan het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) voor het project ‘Hij moet toch eten’. Met het project ‘Hij moet toch eten’ gaat IKNL/PROFIEL de emotionele en sociale gevolgen van het niet kunnen eten en ongewenst gewichtsverlies onderzoeken.

Het project start met het interviewen van patiënten en naasten. Daarnaast worden vragenlijsten via de PROFIEL studie verstuurd naar een groot aantal patiënten met kanker. Uit de resultaten van deze interviews en de antwoorden op de vragenlijsten wordt een informatieblad en voorbeeldvragen voor de patiënt en de naasten ontwikkeld. Met deze informatie en vragen kunnen patiënten en de naasten de problemen gemakkelijker met de zorgverlener bespreken. Daarnaast wordt een e-learning-module voor verpleegkundigen ontwikkeld zodat verpleegkundigen de patiënt en de naasten in de toekomst goed  kan ondersteunen.

Het project is op 1 december 2017 van start gegaan en loopt tot 30 november 2019.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Beijer, projectleider en senior onderzoeker voeding en kanker IKNL, Natasja Raijmakers, projectmedewerker en postdoc onderzoeker palliatieve zorg IKNL en Nora Lize, projectmedewerker en junior onderzoeker  IKNL.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *