Minder neuropathie door beweging

TILBURG / EINDHOVEN – Een studie van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers toont opnieuw aan dat regelmatig bewegen voordelen heeft voor overlevenden van kanker. Zo stimuleert drie uur per week lopen (of meer) de vitaliteit en gezondheid van mannen die prostaatkanker hebben overleefd. En vrouwen en mannen die regelmatig wandelen na behandeling van een dikkedarmkanker, geven aan  minder gevoelloosheid, tintelingen, branderig gevoel of verlies van reflexen te hebben. Dit zijn enkele bevindingen in twee recent gepubliceerde studies in Springer’s Journal of Cancer Survivorship over de voordelen van voldoende bewegen door (ex-)kankerpatiënten.

Wandelende manIn de Nederlandse studie onder leiding van PROFIEL onderzoeker Floortje Mols is het effect van lichamelijke activiteit onderzocht in een groep (ex-)kankerpatiënten (bestaande uit 1.648 patiënten), die behandeld zijn vanwege dikkedarmkanker. De studie werd uitgevoerd met behulp van het patiëntenvolgsysteem Profiel.

Dikkedarmkanker staat op de derde plaats van meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en vrouwen (in Nederland en wereldwijd). (Ex-)kankerpatiënten hebben vaak last van een tintelend of branderig gevoel in hun handen en voeten, jeuk, spierzwakte of een verlies van reflexen (chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie; CIPN) veroorzaakt door schade aan de zenuwen.

Minder last van symptomen
De studie van dr. Floortje Mols en collega’s toont aan dat (ex-)kankerpatiënten die tenminste 150 minuten per week matig tot intensief bewegen, minder van de hierboven genoemde symptomen ervaren. De onderzoekers zagen dit effect 2 tot 11 jaar na de diagnose kanker. Personen die minder actief waren, hadden niet alleen meer last van symptomen, maar ervaarden tevens een daaruit voortvloeiende lagere kwaliteit van leven.

“Regelmatig bewegen speelt een belangrijke rol bij de voorkoming van dikkedarmkanker, terugkeer van de ziekte en overlijden”, aldus Floortje Mols. Het positieve van deze studie is dat negen van de tien Nederlandse (ex-)dikkedarmkanker patiënten voldoende lijkt te bewegen. “Het overleven van een ziekte die een verband heeft met beweging, maakt patiënten wellicht meer bewust van het belang van voldoende lichamelijke activiteit.”

Betere hormoonhuishouding

In de tweede studie, een Amerikaans onderzoek onder leiding van Siobhan Phillips (Northwestern University), worden de voordelen van verschillende vormen en intensiteit van bewegen door (ex-)prostaatkankerpatiënten vergeleken met een vergelijkbare groep mannen met een minder actieve levensstijl. De studie is een vervolg op een eerder onderzoek (Health Professionals Follow-up Study) uitgevoerd aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, waaraan 1.917 mannen deelnamen die vóór 2005 waren gediagnosticeerd met deze ziekte.

Het team van Phillips ontdekte dat drie of meer uren per week wandelen bijdraagt aan het verbeteren van de hormoonhuishouding en energie van overlevenden. Naast andere effecten wordt een hogere hormoonscore vaak in verband gebracht met minder gevoelens van depressie of veranderingen in het lichaamsgewicht. Het effect van bewegen was nog duidelijker zichtbaar bij personen die meer dan 90 minuten per week wandelden op een normaal of snel tempo in plaats van rustig kuieren.

Bewegen is nuttig

Hoewel wandelen voordeel oplevert voor (ex-)prostaatkankerpatiënten, was het resultaat met betrekking tot gewichtheffen minder duidelijk omdat dit geassocieerd was met licht verhoogde urine-incontinentie. “Het aanmoedigen van mensen om deel te nemen aan lichte, lichamelijke activiteiten en wandelen kan nuttig zijn bij het verbeteren of in stand houden van een goede kwaliteit van leven bij  prostaatkankerpatiënten,” concludeert Siobhan Phillips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *