Lichamelijk actieve patiënten met multipel myeloom hebben betere kwaliteit van leven dan patiënten die minder actief zijn

Overlevenden van multipel myeloom die lichamelijk actief zijn, hebben een hogere kwaliteit van leven dan patiënten die minder lichamelijk actief zijn. Ook hebben zij minder last van vermoeidheid en bijwerkingen van de behandeling. Dat concludeert een groep Italiaanse en Nederlandse onderzoekers (IKNL, Universiteit van Tilburg). Het onderzoek geeft ons beter inzicht hoe lichaamsbeweging, bijwerkingen, en kwaliteit van leven samenhangen bij patiënten met multipel myeloom. Ondanks dat, is er meer onderzoek nodig om de precieze samenhang te achterhalen.

Doel onderzoek
Het doel van deze studie was  om te onderzoeken hoe lichaamsbeweging, bijwerkingen, en kwaliteit van leven samenhangen bij patiënten met multipel myeloom. Op het moment dat patiënten de vragenlijst invulden, kregen zij maximaal 11 jaar geleden de diagnose kanker. In totaal ontvingen 175 patiënten de vragenlijst.

Opzet en resultaten
Van de patiënten die vragenlijsten kregen toegezonden, stuurden er 112 (74%) de antwoorden terug. De vragenlijst bevatte vragen over kwaliteit van leven en over bijwerkingen van de kanker en behandeling. Ook kregen patiënten vragen over lichaamsbeweging. Op basis daarvan deelden de onderzoekers de patiënten in twee groepen in: patiënten die wel lichamelijk actief zijn, en patiënten die niet lichamelijk actief zijn. Vervolgens werd gekeken naar de samenhang tussen lichaamsbeweging, bijwerkingen, en kwaliteit van leven.

Lichamelijk actieve patiënten hadden een hogere kwaliteit van leven, minder vermoeidheid, en minder bijwerkingen dan patiënten die niet of minder lichamelijk actief waren. Lichaamsbeweging hing niet samen met psychische klachten, zoals angst en depressie.

Conclusie en aanbevelingen
De onderzoekers concluderen dat het onderzoek beter inzicht geeft hoe lichaamsbeweging, bijwerkingen, en kwaliteit van leven samenhangen bij patiënten met multipel myeloom. Toch is er meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld over de mogelijke gunstige gevolgen van lichaamsbeweging bij deze patiënten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *