Alcoholgebruik en psychosociale uitkomsten bij dikkedarm kankerpatiënten 1-15 jaar na diagnose

In dit onderzoek is gekeken naar de samenhang van alcoholgebruik met angst, depressie en kwaliteit van leven. Wij gebruikten daarvoor gegevens van een studie waaraan 2625 Nederlandse dikkedarm kankerpatiënten deelnamen. Zij waren op dat moment 1 tot 11 jaar na diagnose. Aan hen werd gevraagd om 4 jaar lang elk jaar een vragenlijst in te vullen. Hieruit kwam naar voren dat (ex-)patiënten die vroeger alcohol dronken (maar nu niet meer) meer depressieve symptomen, een slechtere algemene kwaliteit van leven hebben en slechter sociaal functioneren vergeleken met geheelonthouders ((ex)-patiënten die nooit alcohol hebben gedronken). Daarentegen zagen we bij (ex-)patiënten die wel alcohol drinken minder angst, minder depressie en een betere kwaliteit van leven. Meer drankjes per week werd geassocieerd met minder misselijkheid/overgeven. Vergeleken met geheelonthouders, zagen we bij matige (7 drankjes of minder per week) en zware (meer dan 7 drankjes per week) alcoholgebruikers minder angst en depressie en een betere kwaliteit van leven. Dit was met name te zien bij het drinken van wijn. Terwijl bij huidig alcoholgebruik ((ex)-patiënten die nog steeds alcohol drinken) een verband werd gezien met minder angst en depressie en een betere kwaliteit van leven, werd alcoholgebruik in het verleden ((ex-)patiënten die vroeger dronken en nu niet meer) geassocieerd met slechtere psychosociale uitkomsten. Het is belangrijk te bedenken dat naast deze positieve samenhang tussen alcoholconsumptie en psychosociale uitkomsten er mogelijk ook negatieve effecten zijn van alcohol op de gezondheid van de (ex-)patiënten. Deze zijn in deze studie niet onderzocht.

1 gedachte over “Alcoholgebruik en psychosociale uitkomsten bij dikkedarm kankerpatiënten 1-15 jaar na diagnose”

  1. Ik gebruik 2 jaar geen alcohol meer sinds mijn diagnose “kanker”, waar voorheen een advocaatje, wijn, bier en whisky met enige regelmaat werd geconsumeerd (het was gewoon lekker, maar ook niet meer dan dat, dus geen enkele sprake van “verslaafdheid”). Gelukkig is er nu 0,0% bier (en kennelijk opkomend 0,0% wijn) waar ik goed mee uit de voeten kan. Ik heb geen noemenswaardige psychosociale problemen. Omdat ik toch hier en daar lees dat alcohol beter niet genuttigd kan worden dan wel, is voor mij belangrijk alles aan te grijpen om “kanker” zo weinig mogelijk kans te geven. En tot op heden gaat het goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *