dr. Sandra Beijer

Sinds 2011 ben ik als onderzoeker werkzaam bij het Integraal Kankercentrum Nederland te Eindhoven met als aandachtsgebied voeding bij kanker. Ik doe onderzoek naar het effect van voeding (vaak in combinatie met beweging) op bijwerkingen die door de behandeling of de tumor veroorzaakt worden. Ook houd ik me bezig met het verbeteren van de informatievoorziening op het gebied van voeding en kanker.

Voeding speelt bij kanker een belangrijke ondersteunende rol. Voeding kan kanker niet genezen of de groei van de tumor remmen. Daarvoor zijn behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie nodig. Voldoende en goede voeding kan er wel voor zorgen dat de patiënt de behandeling zo goed mogelijk kan doorstaan, de schade door de behandelingen wordt beperkt, en het herstel zo goed mogelijk wordt ondersteund. Er verschijnen echter veel onbetrouwbare en verwarrende berichten in de media en op internet over het effect van voeding bij kanker wat kan leiden tot onzekerheid bij de patiënt en onnodige of zelfs ongezonde veranderingen in de voeding.

Onderzoek naar de optimale samenstelling van de voeding bij de diverse soorten kanker en kankerbehandelingen staat nog in de kinderschoenen. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar het effect van voeding ter preventie van kanker is weinig bekend over de invloed van voeding op de terugkeer van de ziekte en de prognose als iemand kanker heeft gehad.

We zijn dan ook recent begonnen om via PROFIEL data te verzamelen over de voedingsinname, het  gewichtsverloop, de taille- en heupomtrek en gebruik van vitamines en mineralen. We willen dit verder uitbreiden met gegevens over de spier- en vetmassa van het lichaam. Met deze gegevens hopen we meer inzicht te krijgen in het effect van voeding (in combinatie met beweging) op het voorkomen of beperken van bijwerkingen, het behoud of sneller herstel van spiermassa en conditie, de kwaliteit van leven en de prognose.