Behandeling prostaatkanker beïnvloedt kwaliteit van leven

EINDHOVEN, 16 november 2011 – Mannen die prostaatkanker hebben of hebben gehad, hebben een vergelijkbare algemene kwaliteit van leven als mannen van gelijke leeftijd zonder kanker. Op het gebied van fysiek functioneren en algemene gezondheid blijken echter verschillen te zijn, wanneer gekeken wordt naar verschillende behandelingen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg.

Patiënten
In de regio van het IKZ werden 964 mannen met prostaatkanker of die deze ziekte hebben gehad, geselecteerd. Deze mannen kregen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen via hun uroloog. De vragenlijst werd door 780 mannen ingevuld.

Ten tijde van het invullen van de vragenlijst waren de mannen gemiddeld 75 jaar oud. De deelnemers hadden verschillende behandelingen achter de rug; bestraling (263 mannen), operatie (193 mannen), hormoon therapie (60 mannen) of een afwachtend beleid, waarbij regelmatige controles gedaan worden maar geen behandeling plaats vindt, tenzij noodzakelijk (56 mannen).

PlasproblemenKwaliteit van leven
Kwaliteit van leven kan op verschillende manier bevraagd worden. Ten eerst kan de patiënt gevraagd worden hoe hij zijn kwaliteit van leven vindt. Daarnaast kan op verschillende deelgebieden gevraagd worden hoe het met de patiënt gaat. Hoeveel pijn heeft een patiënt? Hoeveel plasproblemen heeft een patiënt? Kan de patiënt nog alles doen wat hij van tevoren ook deed?

Uit dit onderzoek is gebleken dat mannen die prostaatkanker hebben of hebben gehad, hun kwaliteit van leven even hoog beoordelen als mannen van gelijke leeftijd zonder kanker. Wanneer echter gekeken wordt naar de verschillende behandelingen, blijken er wel verschillen.

Verschillende behandelingen
Mannen die prostaatkanker hebben of hebben gehad, scoren beter op het gebied van geestelijke gezondheid dan mannen van gelijke leeftijd zonder kanker. Daarentegen scoren mensen die hormoontherapie hebben gehad, slechter op het gebied van algemene gezondheid. Patiënten die een operatie hebben gehad, rapporteren de hoogste score op het gebied van fysieke (lichamelijke) kwaliteit van leven, in vergelijking met patiënten die een andere behandeling hebben gehad. Over het algemeen lijkt hormoontherapie de meeste impact te hebben op de kwaliteit van leven van patiënten.

Aanbeveling
Naar aanleiding van dit onderzoek raden de onderzoekers aan om een nieuwe studie te doen waarbij patiënten over een langere periode gevolgd worden, zodat andere zaken die de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden, vastgesteld of uitgesloten kunnen worden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *