Beleving overlevenden lymfeklierkanker

EINDHOVEN – Nederlanders die non-Hodgkin-lymfoom (NHL) hebben gehad, ervaren meer negatieve invloeden van deze ziekte in vergelijking met overlevenden in Amerika. Nederlandse (ex-)patiënten maken zich onder meer vaker zorgen over deze ziekte en hun fysiek uiterlijk. Dat blijkt uit een vergelijkingstudie van Profiel onderzoeker Simone Oerlemans tussen 491 Nederlandse en 738 Amerikaanse overlevenden met non-Hodgkin-lymfoom. De publicatie over dit onderzoek is recent verschenen in Psycho-Oncology.

Denkende patientHet doel van deze studie was om te onderzoeken of er culturele verschillen bestaan met betrekking tot de invloed van kanker op het leven van overlevenden van non-Hodgkin-lymfoom in Nederland en Amerika. Tevens werd bestudeerd welke associaties er zijn tussen de invloed van kanker, patiënt, tumor- en behandelgegevens. Het onderzoek in Nederland werd uitgevoerd met behulp van de kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ). De data van Amerikaanse patiënten was afkomstig van registraties van Duke University Medical Center en University of North Carolina. Alle (ex-)patiënten kregen een vragenlijst toegezonden om de invloed van kanker op hun dagelijks leven in beeld te brengen.

Verschillen invloed van kanker

Uit de reacties blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen Nederlandse en Amerikaanse (ex-)lymfoompatiënten. Nederlandse lymfoomoverlevenden scoorden lager op positieve invloeden van kanker, zoals positieve zelfevaluatie en bewustzijn over gezondheid. Daarnaast scoorden Nederlandse NHL-overlevenden hoger op negatieve invloeden van kanker, zoals zorgen maken over de ziekte en zorgen over fysiek uiterlijk. Het verschil op de positieve schalen was groter dan op de negatieve schalen.

Meer eigen verantwoordelijkheid

De onderzoekers komen tot de conclusie dat cultuur invloed lijkt te hebben op de wijze waarop overlevenden de impact van kanker op hun leven ervaren. De grotere positieve invloeden van kanker die in de Amerikaanse lymfoomgroep werden waargenomen, kunnen misschien verklaard worden door meer eigen verantwoordelijkheid in Amerika en de beschikbaarheid tot goede en gratis nazorg, aldus de onderzoekers. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen welke specifieke zaken de beleving van kanker kunnen verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *