Geslaagd bezoek ISOQOL congres Berlijn

EINDHOVEN – Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 oktober heeft Nicole Horevoorts het ISOQOL congres in Berlijn bezocht.  Dit congres richt zich vooral op de verschillende manieren van onderzoek doen, in de breedste zin van het woord. Het congres richt zicht niet alleen op kanker, maar ook op ziektes als HIV, reuma, hartaandoeningen, etc. Centraal staat dat alles in het kader moet staan om kwaliteit van leven te meten en liefst nog te verbeteren.

ISOQOL logoNicole presenteerde een onderzoek over hoe onderzoekers er voor kunnen zorgen dat patiënten vragenlijsten in willen biljven vullen. Een manier is om patiënten te bedanken met eeen VVV-bon. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten dit waarderen. Daarnaast beïnvloedt het niet de antwoorden van patiënten, wat natuurlijk ook heel belangrijk is voor onderzoekers.

De rode draad tijdens het congres was het betrekken van de patiënt bij onderzoek. Niet alleen als persoon waar vragenlijsten naartoe gestuurd worden, maar ook bij het bedenken van nieuw onderzoek. Ook wanneer er nagedacht wordt over hoe de resultaten van onderzoek gebruikt kunnen worden in de praktijk, kunnen patiënten nuttige bijdragen leveren.

Tijdens het congres werden verschillende voorbeelden gegeven van organisaties die patiënten opleiden tot onderzoekers, en organisaties die onderzoekers opleiden om beter met patiënten te kunnen praten. De uitdaging voor de komende tijd is om onderzoekers en patiënten dichter bij elkaar te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *