Prostaatkanker patiënten die medicijnen krijgen tegen depressie hebben verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten

Een groot deel van de prostaatkanker overlevenden heeft nog lange tijd last van allerlei problemen zoals hart- en vaatziekten (HvZ) en psychologische problemen, zoals angst en depressie. Deze problemen zijn een gevolg van de kanker of de behandeling daarvan. Vanuit onderzoek weten we dat degenen met psychologische klachten meer kans hebben op het krijgen of het erger worden van HvZ. In deze studie hebben wij daarom gekeken naar relaties tussen het gebruik van medicijnen voor angst en depressie en het ontwikkelen van HvZ. Dit onderzochten we bij een groep van 1-jaar overlevenden van prostaatkanker. Van de 5262 prostaatkankeroverlevenden, ontwikkelden er 327 (6%) HvZ in de 13 jaar durende vervolgperiode. Wij zagen dat prostaatkanker overlevenden die medicijnen gebruikten voor een depressie een 51% verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van HvZ. Dit risico was vooral verhoogd bij mannen jonger dan 65 jaar, bij hen die geen radiotherapie hadden ondergaan en die wel waren behandeld met hormonen. Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor het eventueel ontwikkelen van HvZ bij deze kwetsbare groep van overlevenden die medicijnen krijgen voor een depressie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *