Verschillen in internetgebruik en eHealth behoeften van jongvolwassenen en oudere kankerpatiënten

Doel
Er is onderzocht wat de verschillen zijn in kanker gerelateerd internetgebruik onder AYAs (adolescenten en jongvolwassenen; 18-39 jaar ten tijde van de diagnose) en oudere volwassen kankerpatiënten (40+ jaar ten tijde van de diagnose).

Opzet
Voor dit onderzoek is een vragenlijst onderzoek uitgevoerd onder AYAs en oudere volwassenen kankerpatiënten. In deze vragenlijst werd naar hun kanker gerelateerd internetgebruik en eHealth behoeften gevraagd.

Resultaten
299 AYA’s (gemiddelde leeftijd 31,8 jaar) en 270 oudere volwassenen (gemiddelde leeftijd 55,8 jaar) namen deel aan de studie. AYA’s zochten vaker dagelijks op internet voor diagnose (45% vs. 37%), na diagnose (71% vs. 62%) en tijdens de behandeling (65% vs. 59%) in vergelijking met oudere volwassenen. Gedurende follow-up zochten AYA’s minder vaak op internet in vergelijking met oudere volwassenen (15% versus 17%). AYA’s zochten vaker op onderwerpen zoals: alternatieve of complementaire therapieën, behandelrichtlijnen, vruchtbaarheid, levenseinde, seksualiteit en intimiteit, leefstijl en verzekeringen. Terwijl oudere volwassenen juist vaker zochten naar onderwerpen zoals: type kanker, kanker genetica en erfelijkheid, financiële problemen en lotgenotencontact. AYA’s voelden zich beter geïnformeerd (75%) na het zoeken naar kanker gerelateerde informatie in vergelijking met oudere volwassenen (65%) en hadden minder onvervulde behoeften met betrekking tot toegang tot hun eigen medische zorg informatie (22% vs. 47%).

Conclusie
Meer AYA’s zoeken dagelijks/meerdere keren per week meer op internet in de diagnose- en behandelingsfase dan oudere kankerpatiënten. AYAs zoeken op andere onderwerpen dan ouderen en lijken minder onvervulde eHealth behoeften te hebben. Het is belangrijk dat de informatie makkelijk vindbaar is en betrouwbaar. Daarnaast waren lager opgeleide AYAs in deze studie ondervertegenwoordigd en wordt een studie naar internetgebruik en eHealth behoeften bij lager opgeleide kankerpatiënten aanbevolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *