Verband tussen slaap, tailleomtrek en voedingskeuzes bij overlevenden van darmkanker

Doel
In de algemene bevolking is er een verband gevonden tussen slechter en korter slapen en een hogere BMI, grotere tailleomtrek en een ongezondere voeding. Het doel van dit onderzoek was om te kijken of dit verband tussen kwaliteit en duur van slaap en BMI, tailleomtrek en voedingsinname ook gevonden wordt bij (ex-)darmkankerpatiënten, aangezien veel (ex-)darmkankerpatiënten een ongezond gewicht hebben en ongezond eten.

Opzet
Voor dit onderzoek werd de data gebruikt van een groep (ex-)darmkankerpatiënten. Op het moment van het onderzoek, waren deze personen allemaal tussen de 4 en 13 jaar na diagnose. De slaapkwaliteit en duur van de slaap werden gemeten door middel van een vragenlijst. De tailleomtrek werd door de patiënt zelf opgemeten. BMI werd berekend op basis van de door de patiënt doorgegeven lengte en het gewicht. Om de voedingsinname te achterhalen werd aan patiënten van verschillende producten gevraagd hoeveel dagen per week en hoe vaak per dag ze deze hadden gegeten of gedronken.

Resultaten
Van de 1002 (ex-)darmkankerpatiënten, bleek 23% een slechte slaapkwaliteit te hebben en 24% sliep kort (6 uur of minder per nacht). Er werd geen verband gevonden tussen slaap en BMI, tailleomtrek en voedingsinname.

Conclusie
Slaapproblemen komen regelmatig voor bij overlevenden van darmkanker. Echter, er werd geen verband gevonden tussen aan de ene kant de kwaliteit van slaap en de duur van de slaap en aan de andere kant BMI, tailleomtrek en voeding bij deze groep. Het is onbekend waarom de resultaten anders zijn dan bij de algemene bevolking.

2 gedachten over “Verband tussen slaap, tailleomtrek en voedingskeuzes bij overlevenden van darmkanker”

  1. Ik slaap redelijk goed.
    Ik sport en fiets graag, ik merk dat beweging het beste medicijn is, hierdoor komt de stoelgang beter op gang. En heb ik ook geestelijk minder problemen.

  2. Ondanks mijn leeftijd van 75 jaar fluit ik nog steeds voetbalwedstrijden van zowel jeugd als senioren. Het tempo is voor mij totaal geen probleem. Ook mijn uithoudingsvermogen is nog steeds goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *