Het effect van een digitaal dieet monitoring systeem (DDMS) op tevredenheid, lichaamsgewicht en kwaliteit van leven van patiënten met slokdarmkanker

Patiënten met potentieel geneesbare slokdarmkanker die een operatie zouden krijgen, konden gebruikmaken van een digitaal dieet monitoring systeem (DDMS). Met dit systeem konden patiënten en diëtisten de voedingsinname en het lichaamsgewicht van patiënten volgen tijdens de periode voorafgaand aan de operatie. In deze studie kregen de eerste 47 patiënten de standaard voedingszorg. Zij werden gevolgd vanaf de diagnose tot aan de operatie. Nadat het DDMS klaar en in gebruik genomen was, werden 37 patiënten daarmee gevolgd, ook vanaf de diagnose tot aan de operatie. In deze studie is gekeken naar het gebruik van het DDMS, algemene tevredenheid van patiënten, gewichtsverandering en kwaliteit van leven. Dit werd gemeten op 3 verschillende momenten: meteen na de diagnose, 6 weken later en 12 weken later. Het lukte patiënten om het DDMS te gebruiken, maar er was wel veel verschil tussen patiënten in het gebruik. 78% van de patiënten gebruikte het DDMS, waarbij het aantal keer inloggen varieerde van 1 tot 787 keer. Het gebruik van het DDMS had echter geen effect op patiënttevredenheid, veranderingen in lichaamsgewicht en kwaliteit van leven. Wanneer de patiënten die de interventie niet (dit waren er 8) of slechts één keer (dit waren er 2) gebruikten werden uitgesloten, zagen we dat mensen die de DDMS vaker gebruikten na 12 weken op gewicht zijn gebleven in vergelijking met mensen die de DDMS slechts 1 keer of niet gebruikt hebben (daar was sprake van gewichtsverlies).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *