Tien jaar na hodgkin lymfoom: betere kwaliteit van leven

EINDHOVEN – Patiënten bij wie 10 tot 15 jaar geleden de diagnose Hodgkin lymfoom is vastgesteld hebben een betere kwaliteit van leven dan patiënten bij wie 5 tot 9 jaar geleden de diagnose Hodgkin lymfoom is vastgesteld. Beide groepen blijken problemen te ondervinden bij het afsluiten van zorgverzekeringen, levensverzekeringen en hypotheken. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg.

Met behulp van gegevens van de kankerregistratie uit de IKZ-regio werden alle patiënten geselecteerd die tussen 1989 en 1998 gediagnosticeerd waren met Hodgkin lymfoom. In totaal ontvingen 164 patiënten een vragenlijst via hun behandelend specialist. Uiteindelijk deden 132 patiënten (80 procent) mee aan het onderzoek.

Patiënten
De meeste patiënten zijn behandeld met een combinatie van radiotherapie en chemotherapie. Meer dan de helft van de patiënten heeft naast Hodgkin lymfoom nog een andere aandoening. De patiënten die meegewerkt hebben, zijn verdeeld in twee groepen: patiënten die 10 tot 15 jaar geleden gediagnosticeerd zijn en patiënten die 5 tot 9 jaar geleden gediagnosticeerd zijn. Beide groepen hadden vergelijkbare socio-demografische kenmerken.

Problemen
Patiënten met een diagnose van 5 tot 9 jaar geleden geven een lagere gemiddelde score op het gebied van algemene gezondheidsbeleving, vitaliteit, sociaal functioneren, en rolbeperkingen door emotionele problemen, dan patiënten die 10 tot 15 jaar gediagnosticeerd zijn. Patiënten uit beide groepen scoren lager op algemene gezondheidsbeleving dan een vergelijkbare groep die geen kanker heeft gehad. Patiënten die 10 tot 15 jaar geleden gediagnosticeerd zijn, scoren wel beter op fysiek functioneren vergeleken met een vergelijkbare groep die geen kanker gehad heeft. Daarnaast hadden beiden groepen patiënten problemen bij het afsluiten van een zorgverzekering, levensverzekering of hypotheek. Vooral het laatste bleek problematisch. 1 op de 3 patiënten ondervond problemen met het afsluiten van een hypotheek. Van de patiënten die daadwerkelijk geprobeerd hadden om een hypotheek af te sluiten (in plaats van bijvoorbeeld alleen informeren) ondervond zelfs meer dan 60 procent problemen.

Voor meer informatie kunt u kijken op:
www.kankerwiehelpt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *