Een actieve leefstijl levert gezondheidswinst op – ook bij overgewicht

7 april 2021

Een actieve leefstijl heeft bij overlevers van lymfeklierkanker meer invloed op de kwaliteit van leven dan overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van IKNL- onderzoekers Sandra Beijer en Carla Vlooswijk en collega’s. ‘Een actieve leefstijl levert gezondheidswinst op voor mensen die kanker hebben gehad, zelfs als het niet lukt om overtollige kilo’s kwijt te raken.’ 

Uit eerdere onderzoeken bij mensen die kanker hebben gehad, bleek dat inactiviteit en overgewicht de kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden. Dit is de eerste studie die de invloed van beide factoren op de kwaliteit van leven bij zo’n grote groep overlevers van lymfeklierkanker bestudeert.

De deelnemers
Uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) werden willekeurig 2.229 patiënten met een vorm van lymfeklierkanker (Hodgkin en non-Hodgkin) geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. Van deze 2.229 personen was er van 368 geen adres bekend, waardoor er uiteindelijk 1861 konden worden uitgenodigd. In totaal hebben 1.339 (72%) personen de vragenlijst ingevuld. De gemiddelde leeftijd was 63 jaar en gemiddeld genomen was de diagnose vier jaar geleden gesteld. Verder was 60% man en had het merendeel non-Hodgkin (88%). Ruim 70% rapporteerde ook één of meer comorbiditeiten. Dit betekent dat iemand naast de kanker nog één of meerdere andere ziekten heeft.

Bewegen en gewicht
In de vragenlijst werd de (ex-)patiënten gevraagd om hun lengte en gewicht. Op basis hiervan werd hun BMI berekend. Hieruit bleek dat 43% een gezond gewicht had, 41% overgewicht en 14% ernstig overgewicht. Wanneer een (ex-)patiënt ondergewicht had, kon hij of zij helaas niet deelnemen. Verder werd er gevraagd hoeveel tijd ze per week besteedden aan matig intensieve activiteiten als fietsen, wandelen, tuinieren en/of huishouden.

Gemiddeld bleken de (ex-)patiënten 10 uur per week matig intensief actief te zijn. Dat is ruim boven de aanbevolen norm van 2,5 uur per week, maar waarschijnlijk hebben ze het allemaal overschat. Deze overschatting heeft waarschijnlijk weinig invloed op de uitkomst van dit onderzoek.

Kwaliteit van leven
Ook beantwoordden de (ex-)patiënten vragen over de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Actievere (ex-)patiënten bleken een betere kwaliteit van leven te ervaren dan minder actieve (ex-)patiënten. Verder functioneerden de actievelingen lichamelijk beter en voelden ze zich minder moe. De BMI bleek minder van invloed te zijn op de kwaliteit van leven van de (ex-)patiënten.

Een actieve leefstijl levert dus voordelen op voor lymfeklierkankeroverlevers, met of zonder overgewicht. Dat is volgens beide onderzoekers de belangrijkste boodschap; Beijer: ‘Een actieve leefstijl levert gezondheidswinst op, zelfs als het niet lukt om extra kilo’s kwijt te raken.’ Daarom raden de onderzoekers zorgprofessionals aan om tijdens het spreekuur standaard naar lichamelijke activiteiten zoals wandelen en fietsen te vragen, en de patiënten zo nodig te helpen om actiever te worden in hun dagelijkse leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *