Is er een verband tussen lichaamssamenstelling en door chemotherapie veroorzaakte neuropathie bij darmkanker patiënten?

Door chemotherapie veroorzaakte neuropathie is een bijwerking die veel voorkomt onder (ex-) darmkankerpatiënten. Bij neuropathie voelen patiënten prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel, of pijn in handen of voeten. Hoe erg de neuropathie is, hangt vaak af van de chemotherapie dosis. Momenteel wordt de dosis bepaald op basis van de lichaamsoppervlakte. Misschien zou het beter zijn om het te baseren op meer precieze metingen van de lichaamssamenstelling van een patiënt. In deze studie is gekeken naar het verband tussen lichaamssamenstelling en lange termijn neuropathie onder (ex-)darmkankerpatiënten. De (ex-)patiënten waren ten tijde van het onderzoek 2 tot 11 jaar na hun diagnose.

Methode
Voor dit onderzoek werd data van darmkankeroverlevenden uit de PROFIEL database gebruikt. Deze (ex-)patiënten hadden chemotherapie gekregen, een vragenlijst over neuropathie ingevuld en een CT scan gehad bij diagnose. Op basis van de neuropathie vragenlijst werd bepaald hoeveel neuropathie klachten de (ex-)patiënt op dat moment had. De CT scan werd gebruikt om verschillende onderdelen van de lichaamssamenstelling te bepalen, zoals spiermassa index (SMI), spierdichtheid (SMD), visceraal vetweefsel (VAT) (dit is het vet rond de organen), subcutaan vetweefsel (SAT) (dit is onderhuids vetweefsel) en totaal vetweefsel (TAT). Vervolgens is er gekeken of er een verband was tussen neuropathie en de verschillende onderdelen van lichaamssamenstelling.

Resultaten
Van de (ex-)darmkankerpatiënten had 64% neuropathie enkele jaren na de chemotherapie. Dat betekent dat van elke 100 patiënten er 64 neuropathie hadden. Meer subcutaan vetweefsel (SAT) was geassocieerd met meer kans op totale neuropathie, motorische neuropathie en sensorische neuropathie. Er werd geen verband gevonden tussen de andere onderdelen van lichaamssamenstelling en neuropathie.

Conclusie
Alleen onderhuids vetweefsel (SAT) hield verband met totale, motorische en sensorische neuropathie. Op basis van dit resultaat kunnen we niet zeggen dat het bepalen van de chemotherapie dosis gebaseerd op lichaamssamenstelling beter is om neuropathie te voorkomen dan gebaseerd op lichaamsoppervlakte. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen wat precies het verband is tussen lichaamssamenstelling en neuropathie.

2 gedachten over “Is er een verband tussen lichaamssamenstelling en door chemotherapie veroorzaakte neuropathie bij darmkanker patiënten?”

  1. Geachte Diny van Es,

   Wij hebben uw reactie op de website van Profielstudie ontvangen. U vraagt hoe u zich kan opgeven voor de neuropathie in uw voeten. Ik neem aan dat u de QLIPP-CIPN studie bedoelt.

   Voor meer informatie over deze studie verwijs ik u naar de website https://www.profielstudie.nl/qlipp-cipn-neuropathie-project/ . Hier kunt u zich verder aanmelden voor interesse en deelname.

   Heeft u verder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de onderzoeksmedewerkers van Profiel, tel: 088-2346803 of per e-mail, info@profielstudie.nl.
   U kunt ook direct contact opnemen met de onderzoeker van deze studie, Daniëlle van de Graaf, omarm-pijn@tilburguniversity.edu of telefonisch 013-466 4633. Zij is vanaf volgende week weer bereikbaar i.v.m. vakantie.

   Met vriendelijke groet,

   Judith van Valenberg
   Onderzoeksmedewerker PROFIEL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *