Patiënten met kanker en cardiovasculaire ziekte: een kwetsbare groep

7 augustus 2019

Sommige patiënten hebben zowel kanker als hart- en vaatziekten (cardiovasculaire ziekte). Er zijn veel verschillende hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval, TIA, of een beroerte. Schoormans (Universiteit van Tilburg) en collega’s onderzochten de kwaliteit van leven van deze patiënten. Zij hadden verschillende soorten kanker. De onderzoekers concluderen dat een kwart van de patiënten cardiovasculaire ziekte had toen zij de diagnose kanker kregen. Deze patiënten hadden een lagere algemene kwaliteit van leven dan patiënten zonder cardiovasculaire ziekte.

Doel onderzoek
Kanker en cardiovasculaire ziekte zijn twee veelvoorkomende doodsoorzaken, zowel in Nederland als wereldwijd. Het is daarom voor te stellen dat sommige mensen met beide ziekten te maken krijgen: zij hebben al een cardiovasculaire ziekte op het moment dat zij de diagnose kanker krijgen. We weten nog niet wat het effect is van het hebben van beide ziekten. Schoormans (Universiteit van Tilburg) en collega’s onderzochten de kwaliteit van leven van patiënten die cardiovasculaire ziekte hadden op het moment dat zij de diagnose kanker kregen.

Opzet en resultaten
Patiënten met verschillende soorten kanker deden mee aan dit onderzoek, waaronder colorectale kanker (kanker van de dikke darm of endeldarm), schildklierkanker, prostaatkanker, baarmoederslijmvlieskanker, eierstokkanker, melanoom, (non)hodgkin lymfoom (lymfklierkanker), chronische lymfatische leukemie (bloedkanker), en multiple myeloom (beenmergkanker, ook wel ‘Ziekte van Kahler’ genoemd). Zij werden geselecteerd op basis van de Nederlandse Kankerregistratie. Aan de hand van onderzoek van de medische dossiers van deze patiënten, werd bepaald of zij cardiovasculaire ziekte hadden op het moment dat zij de diagnose kanker kregen. Zij kregen de diagnose kanker tussen 2008 en 2014.

Van deze patiënten, vulden er 5930 de vragenlijst over kwaliteit van leven in. Een kwart (23,4%) van hen had cardiovasculaire ziekte toen zij de diagnose kanker kregen. Cardiovasculaire ziekte kwam het vaakst voor bij patiënten met prostaatkanker, chronische lymfatische leukemie, multiple myeloom, non-hodgkin lymfoom, en colorectale kanker. In het algemeen kwam cardiovasculaire ziekte ook vaker voor bij mannelijke patiënten, oudere patiënten, patiënten met een lager opleidingsniveau, patiënten die minder behandeld werden, en patiënten die andere ziekten hadden (comorbiditeit).

Kankerpatiënten met cardiovasculaire ziekte hebben een lagere kwaliteit van leven dan patiënten zonder cardiovasculaire ziekte. Dit betreft met name de algehele kwaliteit van leven en het fysiek functioneren. Ook hadden zij vaker last van dyspneu (kortademigheid).

Conclusies en aanbevelingen
Patiënten met kanker en cardiovasculaire ziekte hebben een lagere kwaliteit van leven dan patiënten zonder cardiovasculaire ziekte. Dat maakt deze groep patiënten extra kwetsbaar.

1 gedachte over “Patiënten met kanker en cardiovasculaire ziekte: een kwetsbare groep”

  1. Jennifer Garcia

    Leven is belangrijker dan sterven. Zelfs met minder hoop of fortuin. Want een levende hond is beter dan een dode leeuw. Mijn naam is Jennifer Garcia, ik ben 69 jaar oud. Het begon allemaal tegen het einde van het jaar 2018 toen ik de diagnose amyotrofische laterale sclerose [ALS] kreeg. Ik werd een klein kind dat niets anders doet dan voor alles afhankelijk zijn van anderen. Zelf beweeg ik amper mijn voeten en handen. Mijn zoon van gezegende herinnering Anthony, die vorig jaar overleed, deed er alles aan om me weer op de been te krijgen, maar al zijn moeite leek onmogelijk. De dokter zei dat ik zo zal moeten leven gedurende de paar maanden die ik op aarde zal doorbrengen. De pastoor gaf me hoop en gebeden, maar het kwam tot een tijd dat ik mijn geloof verloor toen mijn gezondheid verslechterde. Ik begon te wachten op de dood in termijnen, maar op een noodlottige dag toen ik voor mijn normale therapie in de kliniek ging, zag mijn allereerste vriend Stanley me in een rolstoel terwijl mijn dochter me naar binnen duwde en hij kwam met zoveel uitdrukking van teleurstelling op zijn gezicht. Hij beloofde op internet te gaan zoeken of er een alternatieve remedie is. Hij stopte voor niets totdat hij een bericht op de Google-pagina ontdekte van Darren Kent waarin hij getuigde hoe hij van ALS genezen was door de natuurlijke kruidenremedies van Dr. Sani. We hebben contact met hem opgenomen via zijn e-mail en WhatsApp. Hij vertelde me dat hij geneeskrachtige kruiden heeft om niet alleen ALS te genezen, maar ook andere ongeneeslijke maar beheersziekten. Ik geloofde of vertrouwde hem omdat ik geen keus had. Ik stuurde hem geld en hij maakte zijn kruidenmengsel tonic, kruidencrème en geneeskrachtige olie klaar en stuurde ze naar mij. Hij gaf me instructies die mijn dochter serieus nam. Na twee weken behandeling begon ik een aantal grote veranderingen op te merken, zoals ik in staat was om duidelijk te praten, te eten, te drinken en mijn handen en benen geleidelijk te bewegen. De derde en vierde week werd ik genezen. HET BELANGRIJKSTE PUNT IS DAT IK NU DINGEN KAN DOEN ZONDER ONDERSTEUNING NODIG OF IEMAND TE MISSEN.Dr. Sani heeft me nooit gevraagd om reclame voor hem te maken, maar ik denk dat ik dat moet doen om onze wereld gunstig en ziektevrij te maken. Delen is zorgzaam. U kunt vandaag nog contact met hem opnemen via e-mail: perfectherbalcure@gmail.com of bel zijn tel; +2348118184266. Ik hou zo veel van deze Dr. Sani Hassan, want ik heb mijn leven aan hem te danken. Hij is zo aardig en beleefd. Bedankt voor het bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *