Gezondheid en kwaliteit van leven van schildklierkanker overlevenden die totale thyreoïdectomie of lobectomie hebben ondergaan

Doel
Patiënten met schildklierkanker kunnen op meerdere manieren behandeld worden. Een van deze manieren is totale thyreoïdectomie (TT), waarbij de volledige schildklier wordt verwijderd. Een andere manier is lobectomie (LT), waarbij alleen de kwab waarin de tumor zich bevindt wordt weggehaald. Het doel van deze studie was om te kijken of er verschil is in de door patiënten  ervaren gezondheid en kwaliteit van leven. Hierbij werd gekeken naar een groep schildklierkanker overlevenden die TT kreeg versus een groep die LT kreeg. Deze uitkomsten zijn namelijk belangrijk om mee te nemen in het besluit welke operatie patiënten met schildklierkanker zullen krijgen.

Methode
De patiënten kregen vragen  over kwaliteit van leven, ziekteperceptie (de gedachten die een patiënt heeft over de ziekte en de symptomen) en opvattingen over medicijnen. De antwoorden van de groep patiënten die een totale thyroïdectomie (TT) onderging werden vergeleken met de groep die lobectomie (LT) onderging.

Resultaten
In totaal zaten er 58 schildklierkankerpatiënten die TT of LT ondergingen in deze studie. Er werd geen verschil gevonden in kwaliteit van leven of ziekteperceptie tussen de twee groepen patiënten. Voor opvattingen over medicijngebruik waren er wel verschillen. Patiënten in de TT groep waren meer overtuigd van de noodzaak van hun medicatie en hadden grotere zorgen over het innemen van hun medicijnen dan de patiënten in de LT groep.

Conclusie
Bezorgdheid over medicijngebruik na de operatie, specifiek in de TT groep, kan erop wijzen dat artsen LT moeten overwegen bij schildklierkanker patiënten waarbij LT en TT beide chirurgisch gezien haalbare opties zijn. Artsen moeten zich bewust zijn van de impact van medicijngebruik na een operatie, met name bij TT. Ze kunnen deze kennis gebruiken om de doelen van de behandeling af te stemmen op de omvang van de operatie. Op die manier wordt een beter geïnformeerd besluitvormingsproces mogelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *