Slaap en symptomen met betrekking tot het maag-darmstelsel

Bij 1233 dikke darmkanker overlevenden hebben wij gekeken of er een verband is tussen slaap en klachten in het maag-darmstelsel. Alle deelnemers hebben vragenlijsten ingevuld om de kwaliteit van slaap te bepalen (inclusief het gemiddeld aantal uur dat de patiënt per nacht slaapt). Verder vulden ze vragen in over klachten met betrekking tot het maag-darmstelsel. Vijftien procent van de overlevenden ervaarde een slechte slaapkwaliteit. De meest genoemde klacht was een opgeblazen gevoel (29.2%), terwijl het minst vaak pijn in de billen (15.1%) werd gerapporteerd. Resultaten lieten zien dat overlevenden met een slechte slaapkwaliteit vaker klachten van het maag- en darmstelsel rapporteerden. Daarnaast gaven overlevenden die minder dan 6 uur per nacht sliepen vaker aan dat ze een opgeblazen gevoel hadden of last hadden van winderigheid; overlevenden die 6-7 uur per nacht sliepen, hadden meer problemen met de vertering. Dus een slechtere slaapkwaliteit en minder uren slaap gaan samen met het vaker rapporteren van klachten aan het maag- en darmstelsel. Inzicht in het verband tussen slaap en klachten aan het maag-darmstelsel draagt bij aan het verbeteren van de nazorg. Daarnaast kan het wellicht ook helpen bij het verminderen van klachten aan het maag- en darmstelsel en verbeteren van slaap bij overlevenden van dikke darmkanker.

1 gedachte over “Slaap en symptomen met betrekking tot het maag-darmstelsel”

  1. Wow, wat fijn om dit -na het invullen van de vragenlijst- te lezen. Het is voor mij zo herkenbaar. Ik slaap licht en ik word van ieder geluid wakker en dan is er altijd wel een connectie met een buikkrampje etcetera. Maar is er een oplossing, want sinds Covid19 is er voor mij geen enkele nazorg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *