Symptoom clusters

In dit onderzoek bekeken we welke verschillende symptomen vaak tegelijk voorkomen en elkaar beïnvloeden. Daarvoor hebben we verschillende type kanker overlevenden (zij hadden darm-, borst-, eierstok-, schildklierkanker, chronische leukemie, of (non-)Hodgkin) gevraagd een vragenlijst in te vullen. In totaal deden 1330 overlevenden mee aan het onderzoek. Hun antwoorden op de vragenlijsten vertelden ons iets over welke symptomen zij ervaren. Aan de hand van een analyse konden wij in kaart brengen hoe de symptomen met elkaar samenhangen. De resultaten lieten zien dat vermoeidheid een symptoom was dat centraal stond en met veel andere symptomen samenhing en ook van invloed was op de overige symptomen: emotionele symptomen, cognitieve symptomen, verminderde eetlust, kortademigheid en pijn. Wanneer we specifiek naar kankersoort keken, zagen we dat ook hier vermoeidheid steeds een centrale rol speelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *